Oljeborrningar

Turkiet: EU är partiskt

2:00 min

Turkiet kommer inte att upphöra med borrningar efter gas och olja utanför Cypern, i Medelhavet. Det meddelade turkiska utrikesdepartementet som svar på politiska och ekonomiska sanktioner från EU.

I ett skriftligt uttalande skriver det turkiska utrikesdepartementet att "beslutet från EU kommer inte att påverka Turkiets beslutsamhet att fortsätta med aktiviteterna i östra Medelhavet alls".

EU anklagas även för att vara partisk och hysa fördomar för att man inte nämner turk-cyprioter och deras rättigheter i sammanhanget, enligt nyhetsbyrån AP.

EU:s utrikesministrar beslutade igår att införa sanktioner mot Turkiet. Trots upprepade uppmaningar om att upphöra med vad EU kallar "illegala borrningar" i östra Medelhavet, så har borrningarna fortsatt och utökats.

EU har därför beslutat att införa både politiska och ekonomiska sanktioner mot Turkiet.

De planerade förhandlingarna om ett nytt flygtransportavtal mellan EU och Turkiet läggs på is och kommande högnivåmöten ställs in tills vidare.

Den mest kännbara sanktionen blir reducerad stödbidrag till Turkiet för 2020, som ges för att förbereda landet för EU-medlemskap. Samtidigt uppmanas Europeiska investeringsbanken att se över sina låneaktiviteter i Turkiet.

EU:s utrikesministrar har även uppmanat kommissionen att se över möjligheten att införa ekonomiska sanktioner mot de som är inblandade i borrningarna utanför Cypern.

Frågan om borrningar efter gas och olja utanför Cypern är en av flera frågor som lett till att Turkiet och väst hamnat på kollusionskurs de senaste åren. Inte minst köpet av det ryska robotförsvarssystemet S-400 har skapat spänningar mellan Turkiet och dess Nato-allierade och främst USA.