SEXUALBROTTSDÖMDA

Kemisk kastrering införs som straff i Ukraina

1:55 min

Parlamentet i Ukraina röstade nyligen för att personer mellan 18 och 65 år, som dömts för sexualbrott mot barn kan tvingas till kemisk kastrering.

Flera människorättsorganisationer riktar kritik mot den nya lagen och kräver att landets president lägger in sitt veto.

– All medicinsk inblandning ska bygga på en överenskommelse, även om det gäller en brottsling, säger Evgenij Sacharov, generaldirektör på ukrainska organisationen Kharkiv Human Rights Protection Group, en av de äldsta människorättsorganisationerna i landet.

Ukrainska parlamentet beslutade häromdagen att de som döms för övergrepp, våldtäkter eller sexuellt utnyttjande av barn kan tvingas till kemisk kastrering.

I praktiken innebär det att ett sexlusthämmande preparat injiceras i kroppen vilket i sin tur leder till minskad sexdrift under en viss tid.

Kemisk kastrering finns i dag som ett påtvingat straff i ett tiotal länder i världen. I Europa tillämpas det bland annat i Polen och Ryssland. I Sverige används det däremot som en frivillig kompletterande behandling och inte som straff.

– Kemisk kastrering är en behandling av de personer som fått diagnosen pedofili men alla som begår sexualbrott mot barn är inte pedofiler och bör därför inte behandlas medicinskt för det, säger Evgenij Sacharov.

Att lagen antas nu kan också ha att göra med att det på söndag hålls parlamentsval i landet.

– Lagen är ren populism, säger Evgenij Sacharov och kräver att presidenten Vlodymyr Zelenskij ska lägga in sitt veto och dra den tillbaka.