MH17

EU till Ryssland: Ta ansvar för nedskjutningen

1:51 min

Det har gått fem år sedan det Malaysiska passagerarplanet MH17 sköts ned i östra Ukraina. I samband med årsdagen uppmanar EU Ryssland att ta sitt ansvar.

I ett uttalande skriver Europarådet att Ryssland bör ta på sig ansvaret och fullt ut samarbeta med den pågående utredningen. Den ryska sidan har ännu inte kommenterat uttalandet. Tidigare har Kreml förnekat all inblandning och sagt att det ryska robotsystemet, som planet sköts ned med, tillhörde det ukrainska försvaret.

Det var en eftermiddag för fem år sedan då 298 passagerare flög från Amsterdam i Nederländarna till Kuala Lumpur i Malaysia. När planet var över ett område i östra Ukraina försvann det från radarn. Det hade då skjutits ned och samtliga ombord dog.

Ett år senare konstaterade den internationella haverikommissionen att planet hade träffats av ett ryskt robotsystem, avfyrat från ett ryskkontrollerat område i östra Ukraina.

För knappt en månad sedan berättade Nederländernas rikspolischef att tre ryska medborgare och en ukrainsk åtalats för mord.

I Ryssland dominerar en helt annan bild av händelseförloppet. Samtidigt fortsätter det att spridas falska nyheter på nätet. EU:s myndighet mot rysk desinformation, East StratCom Task Force, har nyligen identifierat ett hundratal inlägg på bland annat Twitter med falsk eller missvisande information om katastrofen. Många av kontona gick att knyta till ryska användare.

EU-rådet kommer i dag att uppmärksamma femårsdagen sedan katastrofen och även anordna en minnesstund.