Kan bryta mot konkurrensregler

EU granskar Amazon – tros använda känslig data

1:47 min

EU-kommissionen misstänker att amerikanska Amazon bryter mot de europeiska konkurrensreglerna. Kommissionen inleder därför en formell granskning av bolagets arbetsmetoder.

EU-kommissionen misstänker att Amazon använder känslig data från konkurrerande handlare som säljer sina produkter på Amazons marknadsplats. Detta enligt en preliminär undersökning som kommissionen har gjort.

Och konkurrenskommissionären Margrethe Vestager väljer därför att starta en formell undersökning för att se om bolagets arbetsmetoder och dubbla roll som både marknadsplats och handlare kan hämma konkurrensen och bryta mot EU:s regler.

– Vi måste se till att stora plattformar på nätet inte eliminerar fördelarna med näthandel genom konkurrensvidrigt beteende, sade Margrethe Vestager i ett skriftligt uttalande.

Vid sidan av EU-kommissionens undersökning granskas Amazon av nationella myndigheter i Italien, Luxemburg, Tyskland och Österrike.

EU-kommissionens talesperson för konkurrensfrågor, Lucia Caudet, säger att dessa granskningar är koordinerade och att de löper parallellt då de nationella myndigheterna inte granskar just hur Amazon använder känslig data från andra handlare.

– Vi har fört samtal med de nationella myndigheterna och enats om att de fortsätter med sina undersökningar, sa talespersonen på kommissionens presskonferens idag.

Från Amazon säger företrädare enligt Reuters, att bolaget lovat att samarbete med myndigheterna i deras granskningar.