Sydkorea

Mobbare riskerar långa fängelsestraff

1:32 min

Landet har infört en av världens hårdaste lagar mot mobbning på arbetsplatser. Mobbare - och arbetsgivare - riskerar fängelse i upp till tre år.

En undersökning gjord av Koreas kommitté för mänskliga rättigheter, visar att 70% av den arbetsföra befolkningen säger att de blivit mobbade på sin arbetsplats.

Våld och sexuella trakasserier har man redan infört strängare lagar för, men nu ska alltså andra former av ren mobbning eller obefogade bestraffningar kunna lagföras.

Det handlar bland annat om vad som på koreanska kallas "gapjil", alltså överordnade som i de starkt hierarkiska sydkoreanska samhället, utnyttjar sin position för att på olika sätt förnedra sina underordnade.
I de lättare fallen kan det handla om arrogant attityd, med sen följer en stigande skala.

Det handlar om chefer som tvingar sina anställda att vara kvar på arbetet långt efter arbetstid – bara för att de kan, att personer kan tvingas dricka kopiösa mängder alkohol om de varit försenad till ett möte – eller att kvinnliga medarbetare måste passa upp på sina manliga kollegor i allmänhet, och manliga överordnade i synnerhet med tjänster som inte alls ingår i deras arbetsuppgifter.

Och mobbning är lika vanligt mellan kollegor, något som den nya lagen också ska förhindra, enligt den koreanska juristen Kim Ji-Ae.

– Den nya lagen skyddar alla anställda, så även om mobbaren är en kollega, så skyddas offret oavsett, säger hon.

Den nya lagen innebär att de som anmäler mobbning på arbetsplatsen är skyddade, arbetsgivarna måste åtgärda saken, och skulle man inte göra det, ja då riskerar arbetsgivaren fängelse i upp till tre år.
De som mobbar riskerar böter på motsvarande en kvarts miljon kronor – och i de svårare fallen – också fängelse.