EU-länder på väg att enas om mottagande av räddningsfartyg

2:20 min

Fyra EU-länder har enats om en informell gemensam lösning för hur räddningsfartyg som nekats gå in i hamn i Europeiskt vatten ska hanteras framöver.

Detaljerna i överenskommelsen mellan Malta, Italien, Frankrike, Tyskland kvarstår att lösa ut, men grunderna ska vara en nödmekanism där vissa länder tar på sig ansvaret att ta emot de personer som tas i land.

Överenskommelsen presterades i samband med ett möte mellan EU:s inrikesministrar i Helsingfors.

– Vi vill se mer solidaritet i Europa och vi måste förbättra situationen på Medelhavet, sa den franske inrikesministern Cristophe Castaner.

Italiens inrikesminister Matteo Salvini som sällan deltar på EU:s möten är också i Helsingfors. Han har hittills varit mycket skeptisk och menat att en nödmekanism bara skulle gynna människosmugglarna och locka ännu fler migranter att ta sig till Europa.

Det finns också stor oenighet om detaljerna, där Italien kräver att migranterna omedelbart ska omfördelas till andra EU-länder, medan Tyskland och Frankrike vill att de först registreras direkt vid ankomst och att ekonomiska migranter sorteras ut och utvisas.