Brittiska parlamentet

Ny lag gör det svårare med avtalslös brexit

1:56 min

Det brittiska underhuset röstade i dag igenom ett förslag som gör det svårare för den kommande premiärministern att kringgå parlamentet i brexit-frågan.

Att gå förbi parlamentet är en möjlighet som favoriten till premiärministerposten, Boris Johnson, hittills inte velat utesluta.

Premiärministern ska inte kunna skicka parlamentet på ledighet i höst, och låta en avtalslös brexit träda i kraft under deras frånvaro. Det var kontentan av omröstningen i det brittiska underhuset i eftermiddags – ännu en omröstning i det komplicerade parlamentariska läget kring Storbritanniens utträde ur EU.

Att låta parlamentet stanna hemma en kortare period, är en möjlighet som premiärministern har. Men att använda den för att uppnå ett politiskt syfte, och få igenom förändring som majoriteten i parlamentet motsätter sig, vore extraordinärt.

Ändå har den ena av de båda konservativa kandidaterna till premiärministerposten, favoriten Boris Johnson, inte velat utesluta den möjligheten. Enligt honom är det också ett påtryckningsmedel gentemot EU i diskussionen om brexit.

Men dagens omröstning gör det alltså svårare för en kommande premiärminister att runda parlamentet.

Bland de som stödde den vinnande sidan i dag fanns flera tunga konservativa ledamöter, bland annat finansministern Philip Hammond.

En avtalslös brexit skulle få konsekvenser för den brittiska ekonomin, och leda landet in i en recession, skrev den brittiska motsvarigheten till finanspolitiska rådet i en rapport i dag. I vad som beskrivs som en försiktig bedömning, talar ekonomerna om en nedgång av tillväxten med två procentenheter nästa år, om landet lämnar EU utan avtal.