Ansvarsfrågan

Estonia-dom: Inget skadestånd till anhöriga

2:16 min

En fransk domstol säger nej till skadeståndskraven på de företag som byggde och inspekterade olycksfärjan Estonia.

Anhöriga till offren i Estonia-katastrofen för 25 år sedan får inget skadestånd.

Det beskedet gav en domstol för civilmål i Frankrike idag. Stämningsansökan från gruppen av anhöriga lämnades in för 23 år sedan till franska myndigheter. Den riktades mot klassningssällskapet Bureau Veritas, som har huvudkontor i Frankrike och en gång i tiden godkände fartyget Estonia för trafik, samt mot tyska Meyervarvet som konstruerade Estonia.

Det tyska varvet och det franska klassningssällskapet har inte begått några grova avsiktliga fel. Därför kan inte bolagen betraktas som skadeståndsskyldiga, enligt domstolen här i Nanterre.

Det är en dom på flera hundra sidor och den har lämnats till försvarsadvokaterna. Det var en kort, teknisk och komplicerad redogörelse inne i rätten på bara några minuter. Förhandlingarna hölls ett par dagar i april.

Advokaten Francois Lombrez som företräder de anhöriga uttryckte stor besvikelse och nu ska försvaret analysera domen. Lombrez beskriver fallet som komplicerat och en dom med invecklade resonemang.

– Det är svårt, säger han. Det kan bli aktuellt att överklaga till nästa instans i Versailles här. Men de anhöriga måste bestämma hur de ska gå vidare sa han till de utländska journalisterna på plats. Och domstolen ser inte ut att ha godkänt alla som berättigade offer i processen, enligt advokaten.