HORMUZSUNDET

Nedskjuten drönare – spänningar mellan USA och Iran

1:38 min

Ord står mot ord vad gäller den drönare som enligt USAs president Donald Trump ska ha förstörts av USA i Hormuzsundet i Persiska viken. USA hävdar att drönaren tillhörde Iran medan Iran säger sig inte ha information om någon försvunnen drönare.

Försvarshögkvarteret Pentagon bekräftar att ett amerikanskt amfibie-fartyg sköt ner en drönare i Hormuzsundet igår och säger via en talesperson till nyhetsbyrån Reuters att de bedömer att det var en iransk drönare. Den iranske utrikesministern Mohammad Javad Zarif säger däremot att han inte har fått någon information om att en drönare ska ha skjutits ned.

Iran förnekar nu på morgonen att man förlorat den drönare vid Hormuzsundet i Persiska viken som USA säger sig ha förstört.

Irans vice utrikesminister twittrar om att han är bekymrad för att den amerikanska flottan istället skjutit ned en egen farkost.
Enligt USA:s president Donald Trump oskadliggjordes drönaren när den kom för nära ett amerikanskt krigsfartyg i området, och enligt USA var drönaren iransk.

Drönaren ska enligt USA har närmat sig det amerikanska amfibie-fartyget som enligt Trump agerade i försvar. Varken Trump eller Pentagon har gått ut med hur drönaren ska ha förstörts, enligt CNN har det amerikanska fartyget använt elektronisk störning.

Det här en den senaste i en rad händelser i området som ökar på spänningarna mellan Iran och USA. Efter att USA lämnade kärnenergiavtalet för drygt ett år sen har landet infört en rad sanktioner mot Iran som bland annat påverkat oljesektorn kraftigt.

USA anklagar bland annat Iran för att ligga bakom attacker mot utländska fartyg i området, något som Iran nekar till. Och i slutet av juni sköt det iranska revolutionsgardet, en del av Irans armé, ned en amerikansk drönare. Åsikterna går isär huruvida drönaren befann sig i nationellt eller iranskt område, men en amerikansk militärattack som svar på nedskjutningen stoppades i sista stund av Donald Trump.

USA har skickat amerikanska styrkor till regionen efter påstådda hot mot amerikanska intressen. Och Trump har sagt att USA tar sig rätten att försvara sina facilititet och intressen där.