Estonia

Idag faller domen om Estonia - Överlevaren Anders återberättar

11 min

För nästan tjugofem år sedan förliste M/S Estonia på Östersjön och 852 människor omkom. I efterspelet till olyckan riskerar nu två europeiska företag att få betala skadestånd och idag kommer ett avgörande i målet. Hör reporter Siri Lallerstedt om målet och Anders Ericson, en av passagerarna ombord på fartyget.

Anders Ericson var en av de 137 människor som räddades från M/S Estonia på Östersjön för nästan 25 år sedan.

– Jag hade gått och lagt mig i min hytt och min arbetskamrat låg i en hytt på andra sidan båten. Klockan var väl strax före tolv när det smällde till något otroligt, två kraftiga smällar som gjorde att jag nästan ramlade ut sängen. Då kände jag att jag måste upp och kolla vad som pågår, berättar Anders Eriksson, om när han insåg att inte allt stod rätt till ombord på fartyget.

– Jag gick ut ur hytten och var på väg ner på bildäck när båten började kantra lite. Då rusade jag upp på sjunde däck och folk kom ut från korridorer och följde efter. Vi kom ut på sidan, då var lutningen kanske 20 grader, sedan lutade det lite mer i taget tills båten låg helt på sidan. Då hoppade jag ner i vattnet. I röran hamnade jag under en upp och nervänd livflotte som jag tillbringade natten under.

Kommer du ihåg vad du tänkte och kände under de här timmarna?

– Ja, ganska väl faktiskt. Jag insåg efter ett tag att jag levde. Jag kunde röra mig, trots att jag låg i vattnet. Jag skulle hem, helt enkelt. Det måste komma någon och hjälpa oss insåg jag, minns Anders Ericson.

Det rättsliga efterspelet efter olyckan fortsätter och i eftermiddag kommer en fransk domstol att meddela ett avgörande i det civilrättsliga målet om skadestånd.

– Det vi vet är att rätten kommer komma med beslut någon gång efter 14.00. Anledningen till att det här hålls i Frankrike är bland annat att en av de stämda parterna är ett företag som har sitt huvudsäte i Nanterre, norr om Paris. Värt att säga är också att det här är första gången som just skuldfrågan efter Estonia prövas i en rättegång, berättar Siri Lallerstedt, Ekots reporter som bevakar målet.