50 år sen månlandningen

Minnet av månlandningen enar USA

3:16 min

Idag är det 50 år sedan den första människan landade på månen och i USA råder månfeber igen. Och i ett land där den politiska splittringen är stor, så är rymden ett av få områden där republikaner och demokrater är hyfsat överens, säger senatorn Ted Cruz från Texas.

– Neil Armstrongs steg på månen inspirerade miljarder människor och vi kan och måste fortsätta utforska rymden, säger Ted Cruz, som är ordförande i senatens flyg- och rymdkommitté.

Jag träffar Ted Cruz efter en senatsutfrågning i samband med 50-års jubileet. Han är en av USA:s mest kända senatorer och förlorade 2016 mot Donald Trump om att bli republikanernas presidentkandidat. I hans hemstat Texas ligger Houston - där rymdmyndigheten NASA har sitt högkvarter för astronauter - och Cruz är en av de amerikanska politiker som hårdast driver frågan bemannade rymdfärder.

Senaste gången en människa var på månen var 1972 och hittills har bara amerikaner varit där. Nu satsar länder som Kina allt mer på rymden och det har även fått fart på USA. Nasa har planerat för en bemannad månresa 2028, men i våras skyndade president Donald Trump på planerna, nu vill han att den ska genomföras redan 2024.

Ted Cruz konstaterar att USA i början av rymdkapplöpningen fick en spark i baken av Sovietunionens Sputnik men att USA dess har varit världsledande.

– Vi har ett ansvar att leda det här, säger han, men tillägger att det internationella samarbetet också är viktigt.

Men om USA:s högt flygande planer kommer att genomförs kommer till slut handla om pengar. Även om många demokrater också vill att USA ska vara världens ledande rymdnation så är partierna inte överens om vad det får kosta och demokraterna är kritiska till Trumps stora neddragningar på andra forskningsområden, till exempel klimatet.

Men att amerikaner nu enas kring firandet av 50-års jubileet av månlandingen är ingen överdrift. Det är en gemensam stolthet i ett annars så splittrat land och det är månfestivaler och filmvisningar över hela USA. En del restauranger har särskilda månmenyer och astronauterna Buzz Aldrin och Michael Collins har åkt kors och tvärs över hela USA de senaste veckorna.

Neil Armstrong dog för sju år sen, men hans röst kommer höras över hela världen idag.

– Ett litet steg för en människa, ett stort steg för mänskligheten.