Stopp för oljeprospektering

Historisk seger för ursprungsfolk i Ecuador

2:15 min

Ett ursprungsfolk i Ecuador har vunnit en historisk seger över staten, som innebär ett stopp för oljeexploatering på deras territorium i Amazonas.

Nu hoppas deras representanter att landets regering ska respektera domstolsbeslutet.

Utanför domstolsbyggnaden i amazonasdelstaten Pastanza i Ecuadors östra del, så firade representanterna för waorani-folket sin seger genom att sjunga.

– Vi sjöng om att våra barn ska leva friska, fria och glada utan föroreningar. Och om att fortsätta kämpa för att hålla djungel ren, säger Nemonte Nenquimo, president för waoranifolkets politiska organisation.

Enligt Internationella Arbetsorganisationen ILO:s konvention 169, så bör ursprungsfolk få förhandsinformation, bli konsulterade och vara delaktiga i beslut innan staten ger företag tillstånd att komma in i deras traditionella territorier.

Detta bröt Ecuador mot år 2012, anser domstolen, när regeringsrepresentanter tog sig till ett waoranisamhälle i Amazonasdjungel med flyg och frågade de som var på plats, om de kunde tänka sig att tillåta oljeprospektering i området.

Representanterna hade med sig mat, läsk och gåvor och lovade att oljebolagen skulle bygga nya bostäder, skolor och sjukhus i området, berättar Nemonte Nenquimo och tillägger att hela mötet enbart varade i ungefär en timme.

Hon är just nu i Genève och möter olika FN-organ för att söka stöd. Framförallt är hon rädd för att Ecuadorianska staten ska ignorera domstolsbeslutet.

– Vi är här för att förklara att djungeln är vårt hem och det är vi som bestämmer. Det är inte till salu och det måste Ecuadors regering respektera, säger hon.

Nenquimo vill också ha hjälp med att driva andra ursprungsfolks stämningar i liknande fall.

Om hon lyckas betyder det att inte enbart blir Waorani-folkets 180 000 hektar land som påverkas utan att det blir stopp för oljebolag i upp mot 3 miljoner hektar mark som tillhör andra ursprungsfolk i Ecuadors Amazonasdjungel.