Stuteriet bakom högvaktens hästar blir världsarv

2:06 min

Ett tjeckiskt stuteri med anor från Habsburgska väldet har fått status som världsarv av Unesco. Kladruberhästarna finns också i svenska högvakten i Livgardets Dragonmusikkår.

De avlades fram för att dra kejsardömet Habsburgs förnämaste vagnar för över 400 år sedan. Ståtliga hästar, som både hade styrkan och rätt temperament att i fyr- och sexspann dra de tunga vagnarna med kungligheter.

Nu har stuteriet i tjeckiska Kladruby nad Labem, nio mil från Prag, placerats på världsarvslistan, som första stuteri, av Unesco. Det beskrivs av FN-organet som ett av Europas ledande institutioner för hästavel, avgörande för utveckling av jordbruk och transporter.

Kladruberhästen är fortfarande en duktig draghäst, men används också i dressyr. Från början hade de olika färger, men bara vita och svarta användes från 1700-talet och hästarnas egenskaper avlades fram genom att blanda spanska andalusiska hästar med tjeckiska, tyska, danska och de kända lippizanerhästarna.

Kladruberstuteriet överlevde flera krig genom att flyttas, men stamtavlorna från första början gick förlorade på 30-talet. 1918 när kejsardömet Österrike-Ungern tog slut blev det statligt och trots sin koppling till det kejserliga lyckades det överleva också kommunisttiden. Stuteriet bedriver idag avel och har blivit en turistmagnet, här finns både ett litet slott och en kyrka från kejsartiden.