Parlamentsval i Ukraina

Zelenskyjs parti ser ut att vinna

1:35 min

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs parti Folkets tjänare är storfavorit inför dagens parlamentsval i Ukraina. Hans parti har fått 44 procent enligt en valundersökning.

– Tack till det ukrainska folket för ert stöd, för att ni tror på Folkets tjänare, vårt parti sa Volodymyr Zelenskyj på partiets valvaka i Kiev.

Även det här parlamentsvalet blev en succé för Zelenskyj som för knappt tre månader sedan vann överlägset i presidentvalet. Men trots framgångarna är det ovisst vilket inflytande hans parti får i parlamentet.

Som det ser ut nu behöver partiet samarbeta med andra för att bilda majoritet. Enligt flera bedömare utgör en annan nykomling i parlament, det främsta samarbetsalternativet. Partiet "Röst", eller Golos, som leds av ukrainska rockstjärnan Svyatoslav Vakartjuk får enligt undersökningen 6,4 procent.

Det räcker ändå inte för majoritet och nu frågar sig många om Zelenskyj även kan tänka sig att samarbeta med den tidigare premiärminister Julia Tymosjenkos parti Fäderneslandet. Det har han hittills inte varit positiv till.

På valvakan valde han inte kommentera potentiella regeringskoalitioner, utan sa att han nu vill prioritera sina vallöften,

– Att få slut på kriget, komma överens om fångutväxling med Ryssland och få bukt med korruptionen.

Förutom de tre partierna tog sig även den oppositionella rörelsen för Livet in i parlamentet. Partiet står Ryssland och president Vladimir Putin nära. Enligt valundersökningen får det 11,5 procent

Även den tidigare presidenten Petro Poroshenkos parti Europeisk solidaritet kom in, men ser ut att förlora majoriteten av de platser partier har i dag. Partiet fick 8,9 procent.

Enligt valkommissionen låg röstdeltagandet på strax under 50 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista