Bulgarienläckan: ”Tidsfråga innan det sker i Sverige”

1:57 min

Miljontals människors personuppgifter kan ha läckt när Bulgariens skatteverk hackades. Det uppdagades i veckan. IT-säkerhetskonsulten Siren Hofvander säger till Ekot att det bara är en tidsfråga innan något liknande händer i Sverige.

I måndags kom ett mejl till bulgariska medier från en rysk mejladress. Avsändaren skrev att han eller hon, flera månader innan, kommit åt en stor mängd uppgifter om bulgariska medborgare från landets skattemyndighet, NRA.

Avsändaren kritiserade Bulgariska myndigheters IT-säkerhet, och kallade den parodisk.

Experter uppskattar att det kan röra så många som fem miljoner av landets invånare som är drabbade. Enligt media ligger den känsliga informationen ute i hackerforum.

En 20-årig man greps i onsdags misstänkt för intrånget, men släpptes nästa dag. Om han döms riskerar han fängelse och böter.

Bulgariska myndigheter har bett om ursäkt för läckan och insisterat på antalet drabbade är betydligt färre än fem miljoner, snarare 3 procent av landets befolkning.

De har också sagt att personen var en "hacking-trollkarl", men experter har sagt att metoden som personen använt är hyfsat grundläggande och att det snarare handlar om dålig it-säkerhet.

Siren Hofvander, IT-säkerhetskonsult på Cybercom, menar att diskussionen om it-säkerhet ofta fokuserar på just "elit-hackare" snarare än säkerhets-systemen, där det ofta finns brister.

Hon tror också att det är troligt att något liknande kommer att hända i Sverige:

– Man tänker alltid att det är mycket mer komplexa system, men det här är ett lösenord som gick att knäcka, så jag misstänker att sådant här kommer hända mer i framtiden och att det bara är en tidsfråga om när det händer i Sverige, tyvärr.