Vill bort från Wall street

Aktierna rusade på nyöppnad Kinabörs

1:57 min

Aktiekurserna rusade idag när handeln öppnades på Star market i Shanghai. Kinas förhoppning är att den nya börsen ska göra kinesiska teknikbolag mindre beroende av Wall street och utländska pengar.

– Absolut, det är anledningen till att det sätts upp en liknande typ av börs som Nasdaq för teknikbolag i Kina, säger Joakim Hedhill chef för Handelsbankens Pekingkontor.

Initiativet till den nya börsen kom från Xi Jinping för mindre än ett år sen och kan ses i ljuset av handelskonflikten med USA, som fick ny fart inte minst efter att president Donald Trump svartlistat telekombolaget Huawei. 

Men det är inte hela förklaringen till att det här sker nu. Utvecklingen mot ett mer öppet Kina har pågått under ett antal år, påpekar Joakim Hedhill.

– USA:s press spelar definitivt en roll, men det här hade hänt ändå. Kina försöker öppna upp sin finansiella marknad och försöker göra den mer internationell och göra internationella spelare mer delaktiga, säger han.

Försök har också gjorts tidigare att skapa en kinesisk utmanare till framförallt den amerikanska och tekniktunga Nasdaq-börsen, men den här gången är annorlunda på så sätt att reglerna anpassats mer efter amerikanska och europeiska regler.

Tillväxtbolag som ännu inte går med vinst släpps till exempel in.

Av de 25 bolag som var med från start i morse rusade flera med flera hundra procent igång. Allra mest steg chiptillverkaren Anji, aktien gick upp 520 procent jämfört med teckningskursen. Men kurserna är inget man ska läsa in för mycket i, menar Joakim Hedhill.

– Nej absolut inte, se det här snarare som ett test. Det här är en omogen marknad, man vill utbilda den och ge Kina en chans att få en mer internationell och utvecklad aktiemarknad. Men om det här flyger och det blir väldigt framgångsrikt finns det en stor sannolikhet att Kina applicerar de här reglerna på de två existerade marknaderna Shanghai stock exchange och Shenzhen stock exchange, säger han.