FN och EU kritiserar

Israel river palestinska hus i östra Jerusalem

1:53 min

Israel har inlett en rivningsräd mot de palestinska hem i östra Jerusalem som de anser ligga för nära muren mot Västbanken.

En video från nyhetsbyrån Reuters visar hur poliser släpar ut boende från ett betonghus med flera lägenheter och hur en bulldozer sedan river huset.

För en dryg månad sedan varnades boende i den här byn i östra Jerusalem, ett område som sedan 1967 och sexdagarskriget ockuperats av Israel, att deras hem skulle rivas. I dag inledde israelisk polis demoleringen.

Enligt Emmanuel Nahson, talesperson för Israels utrikesdepartementet är de palestinska hemmen olagliga, då de byggts för nära muren som hägnar in Västbanken.

– Palestinierna är fullt medvetna om att det inte får bygga där. Och högsta domstolen har gett oss rätt att riva husen. Vi har inga andra alternativ, säger han till Reuters.

Palestina anser att husen ligger på Västbankens mark och är lagliga enligt ett avtal som slutits mellan israeliska och palestinska myndigheter.

Palestinas premiärminister Mohammad Shtayyeh säger till nyhetsbyrån att han tror att rivningen är ett svepskäl för att kunna expandera israeliska bosättningar i området.

– Det som sker nu är ett krigsbrott och bryter mot mänskliga rättigheter, säger han.

FN och EU kritiserar också rivningen som innebär att 350 personer förlorar sina hem. Boende i området oroar sig för att ytterligare runt 100 byggnader kan komma att förstöras.

Palestina kommer att vända sig till Internationella brottmålsdomstolen.