Omhändertagna hundar

Hundarna hotades av avlivning – blev svenska mästare

2:10 min

För ett år sedan omhändertogs 54 vanvårdade draghundar från sin ägare i Norrbotten. Cari Rörström från Kiruna räddade tio av dem. Hundarna är i dag SM-vinnare.

Det har varit flera stora omhändertaganden av vanvårdade draghundar i Norrbotten senaste tiden. Det senaste skedde i Kiruna kommun i juni då 44 hundar omhändertogs.

Förra sommaren skedde ett annat stort omhändertagande då länsstyrelsen hämtade 54 draghundar från en ägare på grund av vanvård.

Cari Rörström från Kiruna har en hundskola och tävlar med slädhundar. Hon bestämde sig för att rädda tio av dem. Nu har ett år gått sen hundarna flyttade hem till henne.

– Det har varit intensivt och tufft men det har varit enormt roligt också. Jag minns första dagen de var hos oss så fick de springa runt på gården och träffa de andra hundarna och bada i sjön. Att se den lyckan hos dem att de fick sträcka ut och springa och umgås med andra hundar var värt allt, säger Cari Rörström.

Dessutom har hundarna, som var vanvårdade och avlivningshotade, nu blivit svenska mästare.

– Vi har tävlat med dem i vintras och då körde vi SM i sprint 8-spann. Då kom vi etta och tvåa. Jag hade några hundar i mitt spann och min sambo hade några i sitt spann så några fick guld och de andra silver, säger Cari Rörström.