Människorättsorganisationer larmar

Hbtq-aktivist mördad i Ryssland

1:36 min

I Sankt Petersburg i Ryssland dödades en hbtq-aktivist under natten mot måndagen. En människorättsförsvarare som stod den mördade kvinnan nära berättar att hon hade mottagit hot tidigare och varit i kontakt med polisen, men inte fått någon hjälp.

41-åriga Jelena Grigorjeva syntes ofta till i demonstrationer för hbtq-personers rättigheter i Sankt Petersburg. Hon var aktiv inom hbtq-rörelsen där, men också i en rad andra frågor som rör mänskliga och demokratiska rättigheter.

Enligt hennes vän, människorättsförsvararen Dinar Idrisov hade hon vid flera tillfällen hotats till livet, just för sitt hbtq-engagemang. I januari hamnade Jelena Grigorjevas namn på en dödslista på en förbjuden webbsida som uppmuntrar våld mot hbtq-personer.

Flera gånger tog hon kontakt med polisen men fick ingen hjälp, skriver människorättsförsvaren på Facebook.

På natten den 21 juli hittades hennes kropp i några buskar i Sankt Petersburg. Hon hade dödats med minst åtta knivhugg. Kort därefter grep polisen en man i 40-årsåldern, misstänkt för mordet.

Polisen vill i nuläget inte kommentera eventuell motiv, men bekräftar att de kände till hot mot Jelena Grigorjeva, däremot säger de att det inte rörde sig om några direkta dödshot.

Flera människorättsorganisationer har under de senaste åren larmat om situationen för hbtq-personer i Ryssland. I februari skrev Human Rights Watch i en rapport att förföljelser mot aktivister i landet har ökat, men att myndigheterna inte gör tillräckligt för att skydda dem.