Hormuzsundet

Rederiet: De är vid god hälsa

2:29 min

Rederiet Stena Bulk har nu fått kontakt med besättningen på Stena Impero, det svenskägda brittiskflaggade tankfartyg som Iran beslagtog i Hormuzsundet i förra veckan.

Stena Bulks vd Erik Hånell berättar för Ekot att man talade i telefon med kaptenen i går kväll.

– Han sade kort att de är vid god hälsa ombord och att de blir behandlade väl men att de självklar är under stark psykisk press av att sitta i den situation de gör, säger Erik Hånell.

Oljefartyget Stena Impero var på väg genom Hormuzsundet mot Saudiarabien i fredags när medlemmar ur Irans revolutionsgarde bordade fartyget med hjälp av helikopter och mindre båtar och tog över kontrollen av fartyget.

Fartyget ligger nu förtöjt i den iranska hamnstaden Bandar Abbas, och den 23 man stora besättningen får inte gå i land.

Rederiet Stena Bulk har skickat en formell begäran om att få gå ombord men inte fått något svar.

– Men nu har det iallafall varit ett steg i positiv riktning så nu hoppas vi få mer positiva besked under dagen, säger Erik Hånell.

Iran hävdar att oljefartyget stred mot internationella sjöfartsregler och enligt nyhetsbyrån AFP säger Irans president idag att beslagtagande var "kraftfull, precist och professionellt" och att "världen borde vara tacksam över att revolutionsgardet bevarar säkerheten i Hormuzsundet".

Fartyget går alltså under brittisk flagg och Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt har kallat beslagtagande för piratverksamhet och vill se en Europaledd skyddsinsats i Hormuzsundet.

Sverige har inte aktivt sökt deltagande i Storbritannien initiativ och inte heller fått någon förfrågan om att delta.

Stena Bulks vd Erik Hånell säger till Ekot att man fortsätter leta lösningar på situationen.

– Det är att fortsätta jobba med myndigheter, både i Storbritannien och i Sverige och att få en direkt kontakt med iranska myndigheter för att få besättningen och fartyget släppta så fort som möjligt, säger Erik Hånell.

Besättningen på Stena Impero kommer från Indien, Ryssland, Lettland och Filippinerna.