Besättningen på beslagtagna ryska tankern släppta

4:24 min

En rysk oljetanker har beslagtagits av ukrainska säkerhetstjänsten i Izmail i Donaudeltat. Tankern anklagas för att ha medverkat när ryska marinen beslagtog tre ukrainska marinfartyg och grep 24 sjömän.
Ryssland har varnat Ukraina för konsekvenser om inte fartyg och besättning släpps omedelbart.

Säkerhetstjänsten SBU har lagt ut en video med ingripandet på den ryska oljetankern i Donauhamnstaden Izmail.

En rysk flagga i aktern, kaptenen och några besättningsmän på fartygets kommandobrygga. I aktern namnet Nika Spirit, men enligt SBU omdöpt från Neyma för att dölja att det är samma fartyg som under flera veckor blockerade infarten till Azovska sjön under bron över Kertjssundet vid Krimhalvön, och som bidrog till incidenten då 24 ukrainska sjömän och tre marinfartyg prejades och beslagtogs av Ryssland.

Men fartygets identitet kan ändå identifieras via ett unikt internationellt registreringsnummer.

Ukraina hävdar att fartyget utgör bevis för det som hände i Kertj i november i fjol då ryska marinen tillfångatog sjömännen.

De är fortfarande fängslade i Ryssland trots att internationella havsrättsdomstolen beordrat Ryssland att släppa dem.

Efter ett telefonsamtal mellan ländernas presidenter ska det ha funnits en lösning på gång för att frige de 24 mot att Ukraina släpper en fängslad rysk journalist. 

Men ingripanden i eftermiddag har förbittrat relationerna. Izmail är Ukrainas största hamn i Donaudeltat här är också marinen förlagd.

Ryssland hotar med konsekvenser om inte fartyget och besättningen omedelbart släpps. Enligt uppgift finns 15 ryska sjömän ombord. E

Tio personer ur den ryska besättningen på fartygetska nu ha släppts, rapporterar Reuters.