Mer pengar än väntat

Spelskatten är en jackpot för staten

1:47 min

Mer än 1,8 miljarder kronor har betalats in i spelskatt av spelbolagen i år. Det är dubbelt så mycket som förväntat.

– Den prognos som gjordes i förarbetena var att skatteintäkterna skulle bli knappt 1,8 miljarder kronor per helår. Men vi har redan fått in den summan, så skatteintäkterna har blivit väsentligt högre än beräknat, säger Marie Matsson som är sektionschef på Skatteverket.

Den beslutade spelskatten för första halvåret är nästan 1,84 miljarder kronor. Det är med andra ord dubbelt så mycket som den uppskattning som gjordes när den nya spellagen utreddes inför införandet vid nyår.

– Vi hade inte riktigt väntat oss den här stora anstormningen. Men det är vad vi har eftersträvat; att ha så många spelbolag som möjligt inne i den svenska marknaden så att vi kan kontrollera de som finns här, Anders Sims som är kommunikationschef på Spelinspektionen.

Hittills är det totalt 86 bolag som har valt att ansluta sig. Förutom att betala spelskatten, som är 18 procent av det belopp som är kvar av spelarnas insättningar efter att vinsterna betalats ut, måste bolagen även betala licensavgifter.

Storleken på dem varierar. Den dyraste är en dubbellicens för onlinespel och vadhållning, den kostar 700 000 kronor och räcker som längst 5 år innan den måste förnyas för ytterligare 300 000 kronor. Varje år ska dessutom en tillsynsavgift betalas till Spelinspektionen. Även den varierar i storlek, från ett par tusenlappar till betydligt mer, beroende på spelform och storlek på bolaget.

Totalt har Spelinspektionen fått in ca 67 miljoner i licensavgifter från bolagen. Sedan systemet drog igång vid nyår har inspektionen även fakturerat drygt 57 miljoner kronor i tillsynsavgifter.

– Även det är lite mer än förväntat. Men tillsynsavgifterna behövs till vår verksamhet. Ju fler bolag som är inne i det svenska spelsystemet desto mer arbete blir det för Spelinspektionen, säger Anders Sims.

Men trots regleringen är det fortfarande möjligt att stå utanför systemet och erbjuda spel på nätet för svenskar. Henrik Tjärnström, som är vd för speloperatören Kindred med varumärken som Unibet och Maria Bingo, ser en risk att kostnaderna och reglerna blir för betungande.

– Just nu är det 86 bolag som är med i systemet, men fortsätter den här utvecklingen kommer det nog att bli färre över tid. Det har vi sett på andra marknader, att det blir ökade inträdesbarriärer och då blir det en utslagning i systemet, säger han.

Är det för dyrt att vara laglig?

– Nej, vår mening är att om man ska vara långsiktigt lönsam måste man ha en hållbar verksamhet, och där ingår det att betala skatt. Det är också bra att det finns bevakning och uppföljning av systemet, det är en förutsättning för att det ska fungera. Men vi tycker att man även måste fokusera på de operatörer som inte är med i systemet. Det är lätt att man bara går till de som är med och lägger högre och högre krav på dem, säger Henrik Tjärnström.

Anders Sims påpekar att själva syftet med omregleringen var just hårdare regler.

– Hittills har vi inte sett att det är för betungande för spelbolagen. De har möjlighet att följa reglerna och betala skatt och ändå göra en god affär, säger han.