Ny enkät

Unga HBTQ-tjejer utsätts för våld och mobbning

2:10 min

Nya siffror från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågors Nationella ungdomsenkät visar att många av hbtq-tjejerna, som svarat på enkäten, uppger att de utsatts för våld eller mobbning.

– Det blev till sist att jag var en bakterie. Så fort jag skulle röra någons penna, papper eller nåt sånt, så gick man och tvättade med tvål och vatten. Och det blev ju värre liksom. Sexuella trakasserier, mordhot och lite sånt, säger Adriana Ögren.

Adriana Ögren mobbades under flera år på grund av sin transsexualitet. Men hon är inte ensam.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor skickar vart tredje år ut en enkät till 5 000 personer i åldrarna 16-25 runtom i Sverige.

Strax under hälften av dem svarade på den senaste enkäten och av dem uppger 40 procent av de unga HBTQ-tjejerna att de utsatts för mobbning, misshandel eller sexuellt våld de senaste sex månaderna.

Jêran Rostam, förbundsordförande på RFSL Ungdom är inte förvånad över siffrorna och tror att de kan bero på flera saker.

– En blandning mellan sexism och HBTQ-fobi, men också att en som till exempel  är trans-tjej kan vara väldigt utsatt. Det är väl lite av ett misslyckande från samhällets sida att det är så stora skillnader.

– Våra medlemmar utsätts för det här och vi jobbar aktivt med det dagligen. Men det behöver ju tas på allvar och göras mer på alla olika nivåer – i alla olika sammanhang, säger Jêran Rostam.

Totalt svarar 35 procent av de unga HBTQ-personerna att de utsatts för våld eller mobbning.

Men enligt Brottsförebyggande rådets senaste hatbrottsstatistik från 2017 sjunker antalet anmälningar mot hatbrott -  med sexuell läggning som motiv.

Shari Tingman på polisens demokrati- och hatbrottsgrupp i Stockholm menar att det är ett stort problem – att få anmäler. Polisen måste också bli bättre på att bemöta HBTQ-personer, enligt Tingman.

– Vi måste börja inifrån, utbilda oss själva. Kan vi inte förstå människorna utanför de här väggarna, då kommer vi aldrig att få nåt gehör från dem, säger Shari Tingman.