Nya regeringens reform

Public service under press i Grekland

1:51 min

I Grekland ska premiärministern bli ytterst ansvarig för det statliga tv- och radiobolaget ERT. Det är en del av den nya regeringens reform av landets Public service och organisationen reportrar utan gränser är oroade för utvecklingen.

– Vi tycker att det faktum att man vill införa någon slags politisk kontroll där premiärministern har yttersta ansvaret för public service är oroande. Public Service ska ju vara en oberoende skattefinansierad verksamhet för medborgarnas bästa, säger Erik Halkjaer som är ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige.

Det har inte varit lätta år för public service i Grekland. För sex år sen, när det nu regerande konservativa partiet Ny Demokrati var vid makten, släcktes det statliga grekiska tv- och radiobolaget ERT ner av besparingsskäl.

Två år senare, när det socialistiska partiet Syriza kom till makten, öppnades bolaget igen med målet att skapa ett modernt public service-bolag fritt från politisk styrning.

Men den vänsterledda regeringen anklagades för att använda ERT som sin megafon. Och nu när Ny Demokrati kommit till makten står public service i Grekland inför ännu en förändring.

– Om man tittar på det på en längre period så är det en oroande situation. Istället för att låta verksamheten rulla på av sig själv och vara helt oberoende så verkar det finnas en tendens i Grekland att lägga sig i oavsett politisk färg, säger Erik Halkjaer.

Enligt Reportrar
utan gränsers årliga kartläggning av mediefriheten i världen har läget i Grekland förbättrats på senare år, men reportrar utan gränser kommer att följa utvecklingen i Grekland.

– Och alla tendenser till att man kontrollerar innehållet ellet utbudet i programmet kommer vi naturligtvis att kritisera, säger han.