FARTYG BESLAGTOGS

Ryska sjömän tillbaka i Ryssland

1:58 min

De tio ryska besättningsmännen som Ukraina släppte under igår har nu anlänt till Ryssland. I en första kommentar säger det ryska tankfartygets kapten att de inte gjort några överträdelser.

– Vi har inte brutit några lagar, varken ukrainska eller ryska, säger Ilya Drobyazko, kapten på fartyget till ryska nyhetsbyrån Interfax.

Han nekar till uppgifterna från ukrainska säkerhetstjänsten om att tankfartyget som Ukraina i går beslagtog vid hamnen i Izmail i Donaudeltat i Odessaregionen, är samma fartyg som medverkade i att blockera infarten till Azovska sjön vid Kertjsundet i november i fjol. Det var då 24 ukrainska sjömän och tre marinfartyg prejades och beslagtogs av Ryssland.

– Fartyget var på väg till hamnen för att repareras och har inget att göra med den situation som uppstod i Kertj, säger kaptenen.

Men ukrainska sidan menar att det finns ett internationellt registreringsnummer som bevisar att det faktiskt rör sig om samma fartyg och utgör i sig ett bevismaterial för det som hände i Kertj.

Ryssland är starkt kritiskt till att Ukraina nu håller kvar fartyget. Landets överhus, Federationsrådet säger i ett uttalande att Ukraina inte kommer komma undan så lätt och kommer behöva stå till svars för den enligt dem, mycket problematiska incidenten.

Den senaste utvecklingen kan också komma att påverka pågående förhandlingar om en fångutväxling mellan Ukraina och Ryssland. Tidigare i juli pratade Ukrainas president Volodymyr Zelenskij i telefon med sin ryska kollega Vladimir Putin. De pratade bland annat om de 24 ukrainska sjömännens öde, de som sedan november sitter i ryskt fängelse.

Men ledaren för ryska Dumans försvarsutskott Jurij Shvitkin menar att den senaste utvecklingen och Ukrainas agerande kan påverka de förhandlingarna om inte Ukraina lämnar tillbaka fartyget omedelbart.