Unga HBTQ-tjejer är utsatta för våld och mobbning

2:13 min

Många HBTQ-tjejer i Sverige utsätts för våld eller blir mobbade. Förkortningen "HBTQ" handlar om sexuell läggning och sexuell identitet. Den omfattar bland annat homosexuella, bisexuella och transsexuella personer.

En myndighet skickade ut frågor till flera tusen unga människor som är mellan 16 och 25 år gamla. Många HBTQ-tjejer som svarade berättade att de hade varit utsatta för våld det senaste halvåret. Det var 40 procent av HBTQ-tjejerna som sa att de utsätts för mobbning, misshandel eller sexuellt våld.

Jêran Rostam är ordförande på ett förbund för unga HBTQ-personer. Hen tycker att det är tråkigt att många HBTQ-personer inte behandlas som likvärdiga i samhället. Hen tror att problemen har med sexism i samhället att göra. Och att många har negativa åsikter om HBTQ-personer.

– Liksom en blandning mellan sexism och HBTQ-fobi, men också att en till exempel som trans-tjej kan vara väldigt utsatt på olika sätt. Det är väl lite av ett misslyckande från samhällets sida att det är så stora skillnader, säger Jêran Rostam till Ekot.

Men det har blivit färre anmälningar om hat mot HBTQ-personer hos polisen. Det kan bland annat bero på att många av dem inte anmäler att de utsätts för hat.