Pride

Studie: Stereotyper premieras när hbtqi-personer får asyl

2:06 min

Kan asylsökande muslimska hbtqi-personer påverka sina chanser för att få asyl, genom att bete sig på ett visst sätt? Ja den frågan väcks i en ny studie.

Denna vecka genomförs Stockholm Pride. För många är det en tid för glädje och fest, men en ny studie väcker frågan om det finns förväntningar kring hur en person inom denna grupp ska vara.

I en liten studie, utförd i Tyskland har bland annat asylsökande hbtqi-personer, advokater och representanter från expertorganisationer intervjuats.

De asylsökande kommer ursprungligen från olika muslimska kontexter.
Och forskaren konstaterar att chansen att få asyl för dessa personer, tycks öka om en uppfyller vissa stereotypa föreställningar i västvärlden hur en hbtqi-person ska vara – eller bete sig.

Det kan till exempel handla om att kunna uppvisa hur en har varit queeraktivist i ursprungslandet, deltagit i Prideparader eller besökt gaybarer. De intervjuade uppgav också att de blev mer trodda på om de uppträdde öppet med sin sexualitet eller könsidentitet.

Deidre Palacios, vice ordförande för RFSL, alltså Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter, menar att denna bild känns igen också i en svensk kontext.

– Det finns väldigt många likheter när det till exempel gäller trovärdighetsbedömningar. Där vi ser att en viss sorts person har det lättare att få uppehållstillstånd.

Men vad är det för föreställningar som kan gå hem?

– Det kan till exempel handla om kroppsspråk. Om man som bög har ett feminint kroppsspråk så kan man ses som mer trovärdig homosexuell, än om man har en maskulin maskulinitet.

Vetenskapsradion har varit i kontakt med Migrationsverket, som meddelar att de med hjälp av internationellt erkänd metodik arbetar aktivt mot stereotypa uppfattningar hos handledarna. De säger också att varje hbtq-persons asylärende kvalitetsgranskas av en hbtq-specialist.

Referens: Mengia Tschalaermengiatschalaer. "Between queer liberalisms and Muslim masculinities: LGBTQI+ Muslim asylum assessment in Germany". Ethnic and Racial Studies, 2019. Doi.org/10.1080/01419870.2019.1640378

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista