Klimatförändringar

Tokyo svalkar sig med takodling

2:18 min

Hettan i städer är ett växande problem över hela världen. Tokyo var tidigt ute med att skapa regler för obligatorisk plantering av gröna tak, för att minska effekten av global uppvärmning och så kallade ”värmeöar” som uppstår när solens strålar absorberas av stadens hårda ytor.

Ett av de stora japanska järnvägsbolagen har valt att anlägga odlingslotter på taken till sina stationer.

– Det är bra att barnen får komma hit och lära sig hur olika grönsaker ser ut när de växer, säger läkaren Ohhashi Hiroki, som hyr en exklusiv odlingslott ovanpå en av Tokyos största buss- och tågstationer för motsvarande 900 kronor i månaden.

Redan 2001 fick Tokyo sina första regler om att större nybyggda platta tak måste innehålla planteringar, för att förhindra temperaturen i staden från att öka. Temperaturökningen sommartid i Tokyo har varit kraftig de senaste decennierna, och de svalkande gröna taken är ett alternativ till att använda ännu mera el till luftkonditionering. I Tokyo måste 10-20 procent av taken på större nya byggnader täckas.

– Nu vet till och med lågstadieelever att vi måste ha gröna tak för att det inte ska bli för varmt säger, Kumahara Jun som är talesperson för odlingsprojektet som ägs av ett av Japans största järnvägsbolag.

I Japan, Tyskland och vissa amerikanska städer är gröna tak sedan länge en del av den officiella strategin mot effekterna av klimatförändring.

Också i Sverige bestämmer vissa kommuner genom detaljplaner att en andel av takytan i till exempel ett nybyggt bostadsområde ska vara grön. På grund av den fuktabsorberande förmågan kan byggnader med gröna tak hjälpa mot översvämningar vid häftiga skyfall, och få lägre kostnad för att ta hand om dagvatten.

Men för läkaren Ohhashi Hiroki handlar takodlingen först och främst om nöje, och han tar hit sina vänner för lite avkoppling från övertidsarbetet och chefen.