Leder till att isen smälter snabbare

Forskare: Värmeböljan drar in över Grönland

2:15 min

Värmeböljan som legat över Europa rör sig nu norrut och kommer in över Grönland i början av nästa vecka. Det säger Martin Stendel på Danmarks Meteorologiska Institut (DMI).

– Den här väldigt varma luften rör sig nu norrut och kommer att nå Grönland i början av nästa vecka, temperaturen kommer att bli tio till femton grader varmare än genomsnittet, säger Martin Stendel som studerat prognoserna.

– Det kommer snabba på smältningen av inlandsisen, säger han.

Clare Nullis är talesperson på Meteorologiska världsorganisationen och ser allvarligt på det.

– Alla värmeböljor i det här området är en värmebölja för mycket. Vi har sett att isarna har smält i allt snabbare takt de senaste veckorna och det här skulle förvärra en redan dålig utveckling, säger hon.

Det är normalt att delar av inlandsisen smälter om somrarna, men i år började smältningen tidigare än vanligt och de senaste veckorna har ovanligt mycket is smält bort enligt Martin Stendel och Clare Nullis.

På sikt leder smältningen av isarna till höjda havsnivåer, men forskning visar också att väderbalansen rubbas.

Isfria områden som tidigare reflekterat bort solstrålarna värms istället upp, vilket förstärker växthuseffekten och påverkar vindar och vädersystem över hela norra halvklotet.

Clare Nullis vill dock inte fästa för stor uppmärksamhet vid den värmebölja som sannolikt kommer dra in över Grönland. Hon menar att det stora problemet är att temperaturerna är för höga överlag och att isarna smälter för fort.

– Det här är en del av en större trend, temperaturerna i Arktis och på Grönland är för höga.