Rekordvärme

Historiska skogsbränder i Arktis – syns från rymden

1:22 min

Stora skogsbränder rasar runt om i arktiska regionen, bland annat i Sibirien och Alaska. Rökutvecklingen är så kraftig att den syns från rymden.

Juni månad har varit rekordvarm i Arktisregionen. I till exempel den amerikanska delstaten Alaska har 400 bränder rapporterats. I delstatens största stad Anchorage har temperaturen klättrat till 32 grader, vilket är tre grader över det gamla värmerekordet som uppmättes för 50 år sedan.

Och i Ryssland har elva av 49 regioner drabbats av bränder. Orsaken är allt fler perioder av torka i Arktisregionen.

– Det är förekomsten av långa torrperioder som har ökat. Det är ganska enkelt i grunden. Det måste finnas torrt bränsle, samt en antändningsorsak. Och sammanfaller de två sakerna med långa torrperioder, så blir det skogsbränder, säger Ola Engelmark, docent i skogsbrandsekologi.

Sedan början av juni har över 100 skogsbränder rasat runt den norra polcirkeln. Enligt Ola Engelmark är bränderna som nu rasar i bland annat Sibirien och Alaska de hittills största som har observerats.

– Vi har inte sett så här omfattande bränder innan. De kan ju ha förekommit innan, utan att vi har vetat om dem och kunnat observera dem. Om vi tittar på den tid vi kan överblicka så är det de största kända.