Moskva

Ryssland: Politiker kvar i förvar efter protesterna

2:07 min

I Moskva greps nära 1400 personer i samband med protesterna i går. Drygt 150 av dem är kvar i förvaret just nu. Bland de finns flera politiker som riskerar höga böter eller fängelse.

– Jag som är två meter lång fick knöla in mig på en yta på en meter, säger en av demonstranterna som fick tillbringa natten i förvaret, till den ryska tv-kanalen Dozjd.

152 av de nästan 1400 som greps i går är kvar i förvaret och lär tidigast släppas i morgon. Många av dem riskerar höga böter eller fängelse i upp till 30 dagar för att ha deltagit i demonstrationen i går. Detta eftersom den inte var sanktionerad och saknade tillstånd.

Bland de som är kvar i fängelset finns flera av de oberoende politikerna som inte får ställa upp i lokalvalet här i september, de som menar att de blivit orättvist utesluta från att delta.

Ljubov Sobol är en av dem, nära knuten till oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. Hon har varit en av dem mest drivande politikerna i frågan om valkommissionens beslut att stoppa vissa politiker från att delta i lokalvalet i september.

Aleksej Navalnyj själv sitter också i fängelse. Han dömdes till ett 30-dagars fängelsestraff för att ha uppmanat till gårdagens protester, något som är olagligt om demonstrationen saknar tillstånd.

I dag fick han dock lämna sin fängelsecell för att få vård på sjukhus. Enligt hans pressekreterare Kira Yarmysh fick Navalnyj diagnosen "kraftig allergisk reaktion", detta trots att han aldrig tidigare haft allergier. Senare sa pressekreteraren att Navalnyj mådde bättre och att hans hälsotillstånd var tillfredsställande.

Från ledningen i Moskva har det varit förhållandevis tyst, men i går uttalade sig stadens borgmästare Sergej Sobjanin för första gången om protesterna

– Den här typen av frågor löser man lagliga sätt, inte genom att sätta ultimatum och organisera upplopp, det kommer inte leda till något gott, sa han.