Ny prognos

Migrationsverket: Något färre asylsökande de kommande åren

1:19 min

Migrationsverket skriver ner sin prognos något för hur många som väntas söka asyl i Sverige de kommande åren. Det beräknade antalet sökande i år förändras inte och ligger kvar på 21 000.

Migrationsverket höjer prognosen för anhöriginvandringen. I år väntas 3000 fler personer ansöka om uppehållstillstånd för anknytning jämfört med föregående prognos. Fram till 2022 höjs prognosen med sammanlagt 10 000 ansökningar.

Samtidigt genomgår Migrationsverket fortsatta neddragningar i budget med 1,5 miljarder kronor som även lett till minskat antal anställda.

Trots att Migrationsverket lyckats få ner handläggningstiderna, kan den ökade prognosen för anhöriginvandringen leda till längre handläggningstider i framtiden, säger Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik.

– Vår budget har minskat hittills med 1,5 miljarder på drygt ett år, och minskat antalet anställda på 2300. Men vi har trots detta fått ner handläggningstider och väntetider, säger Mikael Ribbenvik.

Migrationsverket påpekar också att säkerhetsläget i Syrien har förbättras och att en mindre andel syrier därför kommer att få asyl i framtiden.

Migrationsverkets prognos vilar på avtalet mellan EU och Turkiet och att rörligheten inom EU kommer fortsätta att vara begränsad. Men EU hotar med att gå ifrån avtalet.

– Ett upphört avtal med Turkiet är ett scenario som skulle innebära något fler asylsökande men fortfarande inte en dramatisk ökning, säger Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista