RYSK OPPOSITIONSLEDARE

Navalnyjs läkare: Han kan ha blivit förgiftad

2:12 min

Den ryske oppositionspolitikern Alexej Navalnyj har fått lämna sjukhuset.
Men hans personliga läkare Anastasia Vasilieva tycker inte att det var rätt beslut.

Navalnyj är inte fullt frisk och risken att han insjuknar igen är överhängande, säger hans läkare till Ekot.

– Det är oansvarigt från läkarnas sida att skicka tillbaka honom varifrån han just blivit utsatt för en kemisk substans, säger Navalnyjs personliga läkare Anastasia Vasilieva.

Hon besökte honom på sjukhuset tidigare i dag, precis innan han skrevs ut. Hon fick själv då inte ta några tester men utifrån de symtom han uppvisade är hon övertygad om att det inte rör sig om en allergisk reaktion, som läkarna på sjukhuset påstår. Navalnyj har enligt henne blivit förgiftad.

– Det är jag 100 procent säker på, säger hon.

– Han åt samma mat som de andra intagna på fängelset och har inte heller använt sig av nya hygienartiklar, fortsätter hon.

Det var i går morse som Navalnyjs ansikte svullnade upp och huden blev röd. Han fick lämna sin fängelsecell och kördes direkt till sjukhuset där läkarna konstaterade att han hade fått en allergisk reaktion, orsakad av nässelfeber. De kunde dock inte slå fast om det kunde röra sig om en förgiftning.

I eftermiddags skrevs han ut och fick återvända till fängelset där han avtjänar ett 30-dagars fängelsestraff. Det för att han i sociala medier hade uppmanat till lördagens protester, då tusentals Moskvabor protesterade mot att ett femtiotal oberoende politiker har stoppats från att ställa upp i lokalvalet.

I dag mår Navalnyj betydligt bättre, svullnaden har lagt sig och huden är inte lika röd, säger hans läkare Anastasia Vasilieva. Men det är alldeles för tidigt för att skriva ut honom.

– Han har fått väldigt stark medicin och det är oklart hur hans tillstånd utvecklar sig, säger hon.