Kina: Ingen utländsk inblandning i Hongkong tolereras

1:19 min

Kina kommer inte att tolerera någon utländsk inblandning i Hongkong. Det säger det kinesiska Hongkong-kontoret i Peking som idag uttalat sig om utvecklingen i Hongkong där protesterna fortsätter.

Det här var första gången sedan det brittiska överlämnandet av Hongkong till Kina för 22 år sedan som Hongkongs Pekingkontor höll en presskonferens.

Efter ytterligare en våldsam helg i Hongkong med konfrontationer mellan polis och prodemokratiska aktivister, så uttalade sig idag Peking om det allt mer spända läget. De senaste dagarnas protester har resulterat i skadade demonstranter, gripanden och tårgas.

En talesperson för Kinas centralregerings Hongkongkontor anklagade vid en presskonferens bland annat en del västerländska politiker för att de hoppas att oroligheterna i Hongkong kan hindra Kinas utveckling i stort. Men att Peking inte tolererar någon utomstående inblandning när det gäller utveckling i den tidigare brittiska kolonin där protesterna nu pågått i snart två månader.

På pressträffen gav Peking också den av demonstranterna så kritiserade Hongkongledaren Carrie Lamm återigen sitt fulla stöd. Man duckade också på frågan om vad centralregeringen tycker om kravet från de som protesterat på en oberoende utredningen av Hongkongpolisens påstådda övervåld.

"Polisen har varit under hård press den senaste tiden och har vårt fulla stöd" löd svaret.

Principen med "Ett land två system" för den särskilda kinesiska administrativa regionen med visst mått av självstyre är samtidigt det bästa sättet att styra Hongkong och centralregeringen kommer inte att ändra på det, sades på presskonferensen i Peking.