Tysk studie

Hbtq-stereotyper premieras vid asylbedömning

2:30 min

Chansen att få asyl tycks öka om du är en stereotyp, det vill säga, hur du ska vara och bete dig, enligt en tysk studie.

Frågan om asylsökande muslimska hbtq-personer kan påverka utgången för att få asyl genom att bete sig på ett visst sätt, har väckts i en ny studie.

En forskare i Tyskland har intervjuat 15 stycken asylsökande hbtq-personer, advokater och representanter från expertorganisationer. Juristen Silas Aliki menar att den här bilden även känns igen i Sverige.

 – Det spelar jättestor roll hur hen beter sig. Migrationsverket använder en särskild utredningsmetod för att utreda det som kallas för tillhörighet i samhällsgrupp, vilket i det här fallet är om hen har gjort sannolikt att hen tillhör gruppen hbtq-personer, säger Silas Aliki vid Folkets Juristbyrå.

– Personen ska inte bevisa att den är gay, men ska ändå bevisa det. De här bedömningarna är totalt godtyckliga. Det finns ingen rättssäkerhet. Det beror på handläggaren och vad den tycker, säger hon.

Migrationsverket har flera gånger fått kritik av jurister, RFSL och andra organisationer för hur de bedömer trovärdigheten i en asylsökandes berättelse. Annica Dahlqvist, beslutsfattare vid Migrationsverket, delar inte den bilden.

– Jag tycker inte att det vore rättvisande att säga att det är stereotypiska frågor och normativa uppfattningar som  präglar vårt arbete med hbtq-ärenden i stort. Sen kan det finnas handläggare och beslutsfattare i vissa enskilda fall som brister i användandet av utredningsmetodiken, säger Annica Dahlqvist, Migrationsverket.