Ryssland

Statsvetare: Kreml kommer inte ändra sig efter protesterna

2:00 min

Det väntas nya protester i Moskva mot att oberoende politiker inte får ställa upp i lokalvalet i höst. Men chefen för Rysslands enda oberoende opinionsinstitut tror inte att det kommer förändra något.

– Att låta oppositionella ställa upp i valet, skulle för Kreml vara detsamma som att erkänna dem och acceptera kritik, säger sociologen Lev Gudkov, chef för Rysslands enda oberoende opinionsinstitut Levada.

Han menar att det är ytterst osannolikt att makten kommer att ändra sig. Valkommissionens beslut kommer med största sannolikhet att stå fast och de 50-tal politikerna kommer inte att få ställa upp i valet, tror han.

På lördag väntas nya protester mot att politikerna inte får kandidera. Valkommissionen hävdar att politikerna har samlat in ogiltiga namnunderskrifter, att de fuskat eller slarvat med uppgifterna. Men de uteslutna politikerna å sin sida, säger att det inte stämmer och att de visst följt reglerna.

– Att samla in namnunderskrifter för att överhuvudtaget få kandidera är bara ett sätt för Kreml att sålla bort oönskade kandidater, säger Lev Gudkov.

Över 1 300 greps i samband med lördagens protester, bland dem finns politiker, aktivister och journalister som misstänks för att ha uppmanat till och deltagit i den osanktionerade demonstrationen.

– På ett sätt var gripandena i ett förebyggande syfte, menar Lev Gudkov. Med flera av nyckelpersonerna bakom galler blir det svårare för demonstranterna att organisera sig, på så kan man kväva och tysta missnöjet, säger han.