P1-MORGON TISDAG 30 JULI

Amanda nekades bussfärd - för lättklädd

9:24 min
  • Amanda Hansson blev i helgen stoppad av en busschaufför som ansåg att hon hade för lite kläder på sig för att få åka med.
  • Hör Amanda berätta om händelsen.
  • Hör även samtal med Linus Eriksson, Skånetrafikens trafikdirektör.

19-åriga Amanda Hansson tvingades i helgen stiga av en Skånetrafikens bussar då chauffören ansåg att hon var för lättklädd och visade för mycket hud. Chauffören hejdade Amanda som stigit på, och hänvisade till en policy som säger att man inte fick vara klädd så som hon var på deras bussar. Amanda blev upprörd och ifrågasatte chauffören, som då gav henne ultimatumet att klä på sig mer eller stiga av bussen. Hon steg av bussen eftersom hon blev otroligt arg, men också förnedrad inför andra passagerare som satt på bussen och märkte att det pågick någon slags dispyt. Hon fick ingen reaktion från övriga passagerare.

Efter incidenten på bussen skrev Amanda ett inlägg på Skånetrafikens Facebook-sida. Där fick hon motta många stöttande kommentarer från andra, men såg också att många i kommentarsfältet valde att vinkla hennes upplevelse till att handla om chaufförens etnicitet och härkomst.

Skånetrafiken och Nobina, som kör Skånetrafikens bussar, beklagar det som inträffat och har gett Amanda en offentlig ursäkt. Man har dessutom uttryckt att chaufförens agerande inte stämmer överens med företagets riktlinjer. I dagsläget är Amanda glad över Skånetrafiken skött situationen. Även om hon upplever att det är tråkigt att incident tog plats överhuvudtaget, uppskattar hon den ursäkt hon fått och hoppas att chauffören lärt sig en läxa. Hon blev erbjuden kompensation i form av busskort för resten av året, men tackade nej till erbjudandet.

Skånetrafikens trafikdirektör Linus Eriksson menar att det som hänt är jättetråkigt och beklagar det inträffade. redogör väl för beloppet: så ska det inte gå till, kund ska ej bemötas så. har bett om ursäkt

Eriksson menar att det är konstigt att chauffören skyllde på en klädkod då han nekade Amanda att stiga på bussen, eftersom att de inte har någon sådan. Skånetrafiken har inga synpunkter på kundernas kläder, menar Linus Eriksson och uppger att det som gäller på bussarna gäller på allmän plats i övrigt, i övrigt ställs inga särskilda krav. Chauffören stängdes omedelbart av i väntan på utredning, och har efteråt förklarat i intervju att det blev fel på bussen när han agerade som han gjorde, och att han ångrar det. Chauffören skulle vilja framföra en personlig ursäkt till Amanda Hansson. Han är fortfarande tagen ur tjänst och kommer vara det ett tag framöver, har fått en skriftlig varning och kommer genomgå utbildning rörande situationen

Kommentarer i sociala medier har spekulerat att det ska ha varit en muslimsk chaufför och att det var därför Amanda blev avvisad. Linus Eriksson dementerar dessa uppgifter, och menar att det inte fanns några religiösa eller politiska motiv bakom. Linus Eriksson tycker det är tråkigt att det blir en sån vinkling, och beklagar undertonerna som han menar framförts i diskussionen på sociala medier.