USA och Guatemala

Oviss framtid för migrationsavtal

2:12 min

Högsta domstolen i Guatemala anser att det omstridda migrationsavtalet med USA måste röstas igenom i Guatemalas kongress för att träda i kraft.

– Som jag har förstått det behöver det inte gå till kongressen, men om vi måste ta det dit så gör vi det, sa president Jimmy Morales själv inför påskrivandet.

Att han valde att gå med på USA:s krav trots att landets konstitutionsdomstol slagit fast att han inte har mandat för att ta ett sådant beslut är ingenting nytt. Morales har tidigare gått emot domstolen när han försökt kasta ut den FN-stödda antikorruptionskommissionen CICIG.

Migrationsöverenskommelsen innebär att människor som passerar Guatemala på sin väg till USA för att söka asyl måste göra det i Guatemala i stället.

Företagare välkomnade avtalet för att undvika de straffavgifter på handel och varor som USA:s Donald Trump hotat med att införa om det inte skrevs på. Eller som Morales själv uttryckte det: "Det här kommer att sätta oss i en privilegierad position, som en privilegierad partner till USA."

Men kritikerna anser att Guatemala – som precis som grannländerna är hårt drabbat av våld, fattigdom och korruption – omöjligt kan fungera som ett säkert "tredje-land" för asylsökande och att upplägget är absurt, med tanke på att många guatemalaner själva gör samma resa som asylsökande från Honduras och El Salvador.

Mellan oktober och juni utgjorde de 34 procent av alla gripna längs gränsen mellan USA och Mexiko, fler än någon annan nationalitet.

Under helgen har demonstranter framfört krav på Morales avgång. Även om han lyckas övertala kongressen att rösta för avtalet är det osäkert vad som kommer att hända när hans mandatperiod går ut i januari.

Om knappt två veckor utses hans efterträdare på presidentposten i en andra valomgång och båda de kvarvarande kandidaterna har uttalat sig emot avtalet. Om det implementeras kommer sannolikt nya flyktvägar med båt till Belize eller Mexiko att växa fram.