Syriska flyktingar runt om i världen på flykt

6:39 min
  • Just nu är drygt 5,6 miljoner syrier på flykt utanför sitt eget land, enligt siffror från UNHCR.
  • Turkiet har tagit emot flest 3,6 miljoner syrier. De har tagit emot flest, följt av Libanon, Jordanien, Irak och Egypten.

Hör Margareta Wahlström, ordförande för Svenska Röda Korset och Aron Lund, Syrienkännare från Utrikespolitiska Institutet. 

– Det här är köket, berättar Ibrahim när han visar sitt hem här i Libanon en liten bit söder om huvudstaden Beirut.

Hemmet som är byggt av träpålar och blå presenning består av ett litet kök och ett rum där bruna madrasser staplats på hög för att ge golvyta under dagen.

I det här lilla rummet sover vi, vi är sex personer, säger Ibrahim och berättar att han har bott här tillsammans med sina tre bröder och föräldrar så länge han kan minnas.

– Det svåraste med att vara här är vi inte har någonstans att ta vägen. Vi får inte lämna lägret, vi har ett rum, det är det, säger Ibrahim och hans bror Abdallah.

Nu är han nio år. Kriget i Syrien startade för drygt åtta år sen.

Enligt libanesiska myndigheter bor omkring en och en halv miljon Syrier i Libanon, av dem är nästan en miljon är registrerade som flyktingar hos FN, vilket gör att Libanon med sina fyra miljoner invånare är det land som tagit emot flest flyktingar per capita.

Det här lägret ligger på Ali Taffish mark. Ali berättar att det började med att han hjälpte en familj som inte hade någonstans att bo, det har med tiden blivit fler. Nu bor här 58 familjer, sammanlagt drygt 200 personer.

– 2011 såg jag en massa människor i byn som inte hade någonstans att ta vägen, de satt utanför moskén och ingen hjälpte dem. Jag hade köpt den här marken några år tidigare och erbjöd några familjer att komma hit. Det tog ett par veckor, sen ville fler komma. Jag tyckte synd om dem och bestämde mig för att låta alla komma, berättar han.

– Det är klart att det finns en diskussion om syrier ska vara här i byn eller inte. Men jag hör till dem som ser det som en humanitär fråga och ställer upp eftersom de behöver stöd tills att kriget är över och de kan flytta tillbaka. Syrien gjorde samma sak för oss när vi behövde hjälp under inbördeskriget, säger Ali.

– Det här är ett av många flyktingläger i Libanon. Här är allt byggt enligt lag säger Ali Taffish. Som du kan se påverkar regeringens regler inte oss här. Här är hemmen byggda av trä och presenning, berättar han och pekar mot plasten i vitt och blått som fungerar som väggar och tak här.

I början av juli tvingade myndigheter syriska flyktingar som byggt sina boenden med betong eller aluminium på jordbruksmark i ett annat flyktingläger, i Arsalregionen, att riva. De som vägrade fick sina bostäder förstörda av militär. 15 000 människor, berördes enligt biståndsorganisationer.

Enligt libanesiska myndigheter handlar det om att de nu implementerat den libanesiska bygglagen som gällt sen 2004 men som inte utövats fullt ut. Den säger att inget permanent får byggas på mark som är avsedd för jordbruk.

Men Människorättsorganisationen Human Rights Watch tror att det är ett sätt för Libanon att försök få syriska flyktingar att återvända till Syrien. Ali Taffish tror samma sak.

I ett annat läger i Bekaadalen i östra Libanon fem mil från Arsal (där myndigheterna såg till att riva husen) håller Dalia på att ställa i ordning i tältet efter att vinden raserat det. Hon tvättar av dammiga tallrikar glas och bestick och ställer tillbaka dem i de röda bokhyllorna som en av sönerna precis skruvat ihop och ställt upp bredvid kylskåpet.

– Titta träet är jättegammalt, säger hon och berättar att träpinnarna som fungerar som tältpinnar till den vita plasten rasade på henne, hennes man och deras sju barn mitt i natten för några dagar sedan.

Dalia och hennes familj bor i Deir al Ahmar där Latif al Kuzah är borgmästare. Han berättar att området är känt för sina kalla nätter och varma dagar och en halvtimme härifrån ligger en resort som lockar med skidåkning under vintern.

– Kallt på natten och varm på dagen.

I Deir al Ahmar finns flera läger som hyser omkring 5000 syrier. Men det bor inga flyktingar här, säger borgmästaren.

Sedan ett par veckor tillbaka, efter ett bråk i ett av lägren, tvingade han alla syriska flyktingar att flytta.

– Alla Syrier som bor här nu jobbar. De får komma och gå som de vill enligt Libanesisk lag vilket vi också låter dem göra. Allt är som det ska. Vi gör som vi ska, vi förstör allt som enligt lag inte får vara här, säger han.

Dalia och en man från lägret bredvid berättar att de är noga att följa lagen.

– Vi följer lagen, vi vill inte bygga nåt permanent här. Vi är bara här tillfäligt, säger dem och berättar att de hört om landsmännen som varit tvungna att riva sina hem.

– Men tältet räcker inte, säger Dalia och berättar att hon är orolig att tältet ska rasa igen.

– Nu har vi bott här i fem år. Jag har sagt till min man att vi inte kan bo i tält en vinter till. Vintern här är svår, säger hon.

Den senaste tiden har den politiska diskussionen kring Syrier i Libanon intensifierats. Vissa politiker anser att det är syrierna som är orsaken till landets dåliga ekonomi och flera lagar har skärpts som påverkar livet som flykting. Förutom bygglagen har den libanesiska regeringen även skärpt lagen om arbetstillstånd, för att skapa jobb åt libaneser och flera läger har stängts igen.

Mona, Ibrahim och Abdallahs mamma i lägret utanför Beirut är tacksam för allt hon har fått berättar hon och känner sig trygg i det här lägret. Men det som händer nu gör henne orolig:

– Det är klart att jag blir rädd när jag hör vad som händer andra, vi har ingen annanstans att ta vägen. Vi kan inte åka tillbaka till Syrien nu säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista