Miljövänlig teknik

EIB vill sluta investera fossilt

1:22 min

Europeiska investeringsbanken, EIB, ska satsa mer på miljövänlig teknik. Från och med slutet av nästa år ska man också helt sluta investera i fossila energiprojekt, föreslår EIB:s vicedirektör Andrew McDowell.

– Vi vill öka vårt stöd till energiövergången i Europa, säger Andrew McDowell.

I ett videomeddelande säger Europeiska investeringsbankens vicedirektör Andrew McDowell att man ska arbeta för att göra Europas ekonomi klimatneutral, och att banken från slutet av 2020 inte längre ska investera i fossila energiprojekt som kol, olja och gas. Det är ett förslag som finansminister Magdalena Andersson välkomnar.

– Jag tycker att det är ett bra och intressant förslag som vi ska titta närmare på. Från svensk sida har vi drivit att vi inte ska investera i sådant som inte är långsiktigt hållbart. Och att släppa ut koldioxid via fossila bränseln kommer inte göra framtiden, och då är det också dumt att låsa fast sig i sådana investeringar, säger Magdalena Andersson.

Rolf Lindahl är Greenpeace Sveriges talesperson i klimat- och energifrågor. Även han tycker att det är glädjande besked.

– Ja, det är mycket välkommet förslag. Det är en väldigt tydlig signal som man ger till dels fossilindustrin som sådan, men också andra investerare och banker, som vi hoppas och förväntar oss att de tar efter.

Än så länge rör det sig bara om ett förslag. Den tionde september ska EU:s finansministrar ta ställning till om EIB:s plan blir verklighet. Finansminister Magdalena Andersson tror det.

– Jag tror att det borde finnas goda chanser. Jag ska inte föregripa hur diskussionerna kommer att se ut, men jag tycker att det är bra att bankens ledning har kommit med det här förslaget och jag ser fram emot de fortsatta diskussionerna, säger Magdalena Andersson.