Dataspel

Prispengar inom e-sport på rekordnivåer

2:26 min

I söndags avgjordes e-sporten Fortnite World Cup i New York. Första priset var tre miljoner dollar, motsvarande 28,5 miljoner kronor. Det är mer än vad vinnaren i Wimledon får.

23-årige Pontus "Tchub" Bucht från Segerstad kom på tolfte plats och vann nära en och en halv miljon kronor i Fortnite World Cup i helgen.

Prissummorna inom e-sport blir allt högre och slår just nu rekord. Anledningen är att spelföretagen satsar allt mer på tävlingar för att marknadsföra sig, men också för att sponsorerna har förändrats.

– Från början var det ju de traditionella drycks- och snacksbolagen, som vill locka den där gamern, säger Max Horttanainen som är ordförande i Svenska e-sportförbundet.

Men nu har it- och teknikbolag börjar gå in som sponsorer för att nå nya målgrupper och prissummorna växer. Dessutom har traditionella företag som Ikea även börjat att sponsra e-sporten.

– Jag tror att de här vanliga traditionella bolagen kommer att synas mer och mer, säger Max Horttanainen.

Fortnite World Cup delade ut 28,5 miljoner kronor i första pris i helgen. Medan Overwatch League delar ut 10,5 miljoner kronor och Counterstrikes största tävling, IEM Katowice, ger 4,8 miljoner kronor.

Men allra störst vinster har tävlingen the International med dataspelet Dota 2, som startar om 3 veckor.

Där kommer den största delen av prispengarna från dataspelare i en sorts crowdfunding. Där spelare och tittare kan köpa ett kompendium online som låser upp saker och ger belöningar i spelet.

Just nu är den allmänna prispotten uppe i nästan 296 miljoner kronor.

– Det sätter en professionell ton på idrotten, så därför tror jag att höga prispotter är bra. Det är bara att titta på alla andra stora sporter runt om i världen som också har stora prispotter, säger Max Horttanainen.

Även e-sportaren Pontus Bucht säger att de stora vinstpengarna är viktiga, även om han i första hand spelar för att bli bäst. Men pengarna hjälper honom att kunna fortsätta att satsa på sporten.

– Det blir väl att investera för framtiden tänker jag och så så får man se om man kan göra lite karriär utav det. Ta något år och satsa på det här nu så får man se vart man hamnar, säger han.