Raggande

"Om den unge man som läser detta vill träffa en stilig kåt herre..."

2:41 min

Nu har Hallwylska museet i Stockholm digitaliserat en serie anteckningsböcker som ingen ville ta i när museet var nytt på 1930-talet - de så kallade klotterböckerna.

I anteckningsböckerna har en av museets anställda mycket noga dokumenterat klotter på stadens offentliga toaletter från män som sökte sexuell kontakt med andra män. Och de var minst sagt rakt på sak, med ett språk som vi kanske inte visste var i bruk då, för mer än hundra år sedan. Här ett exempel:

"Igår låg jag med två stiliga hästgardister. Jag knullade den ena i röven, och sög samtidigt den andres store kuk. Härligt! Vem vill göra om det?"

Just det här skrevs på Operan 1913. Det vet museipedagogen Michaela Carlberg, eftersom hon har fördjupat sig i det här materialet, när hon skrev uppsats i historia.

För män som ville ha sex med män i början av förra seklet fanns förstås inga dejtingappar, och det var olagligt. Men på de offentliga toaletterna kunde en sorts kontaktannonser klottras anonymt. Här skrev till exempel en "stilig kåt herre" att intresserade kunde komma till Dramaten och "bära en vit lapp eller en blomma i knapphålet"

Och sådant klotter från 1906 och fram till 1930-talet dokumenterades mycket noga av Bengt Claudelin, amanuens vid Hallwylska palatset, anställd för att katalogisera grevinnan von Hallwyls samlingar. Det här var alltså en sidoverksamhet, som inte hade med det blivande museet att göra. Men när Claudelin dog 1939 skänkte hans familj klotterböcker till museet.

Den dåvarande museichefen, Eva Bergman, skrev ett direktiv att innehållet inte fick spridas eller publiceras inom det århundradet, alltså till och med år 1999, på grund av böckernas natur.

Men nu är det nytt århundrade och Hallwylska museet har alltså digitaliserat innehållet i de fem böckerna, så att det både ska bli tillgängligt för forskare och allmänhet.

Det återstår lite arbete innan de kan bli offentliga på webben, men intresserade kan redan nu, under Pride-veckan i Stockholm, delta i stadsvandringar med Michaela Carlberg, som fördjupat sig i den här hittills okända delen av historien, från de offentliga toaletterna, där det också kunde ske viss folkbildning.

– Här får man också tips och råd som är lite mer sexualundervisande, de har ju ritat också, så jag tänkte skicka runt några bilder på hur man kan ha sex, säger hon till deltagarna under en av sina stadsvandringar.