Spänningar mellan länderna

Kina stoppar resor till Taiwan

1:47 min

Spänningarna mellan Kina och Taiwan ökar, och nu stoppar Kina alla fastlandskineser från att på egen hand kunna resa till Taiwan.

Det handlar om möjligheten som kineser i 47 städer haft, att själva besöka ön Taiwan med särskilda tillstånd istället för via gruppresor, som nu dras in. Redan i morgon börjar de nya reglerna att gälla.

Det här meddelar i dag det kinesiska kultur- och turismdepartementet som hänvisar till den dåliga relationen med Taiwan, som i praktiken fungerar som en självständig stat, även om få länder erkänt det anspråket och Kina ser fortfarande ön som en utbrytarregion som man en dag ska återförenas med.

Draget från Kina kan ses som ett sätt att försöka skada den taiwanesiska ekonomin och turismen. Och då har besökarna från Fastlandskina redan minskat med den sittande taiwanesiska presidenten Tsai de senaste åren, då relationen med Kina försämrats kraftigt.

Hon har vägrat att gå med på ett Taiwan under devisen ”ett land två system”, som i Hongkong, som förvisso har visst självstyre men där Peking har ett stort inflytande.

Utöver ekonomisk press på Taiwan har Kina också svarat med bland annat upptrappade militärövningar på senare år.

Och att de individuella resorna dras in just nu kan ses i ljuset av att Taiwan går mot ett presidentval i januari. Där utmanas sittande Tsai av Pekingvänliga oppositionskandidaten, Han och den taiwanesiska relationen med Fastlandskina tros dominera valet.

Från taiwanesiskt håll kommer nu fördömanden av de indragna kinesiska resmöjligheterna. President Tsais styrande parti DPP sa att ”det verkar som om de kinesiska kommunisterna agerar som om de är rädda för att det kinesiska folket kommer att uppleva de söta frukterna av frihet och demokrati."