Kuba

Trumps förbud har drabbat turistnäringen i Kuba

1:56 min

I Kuba har delar av turistnäringen tappat hälften av sina inkomster sedan USA:s Donald Trump för två månader sedan förbjöd amerikanska kryssningsfartyg att angöra hamnen i Havanna. Framförallt är det små enskilda företagare som har drabbats av stoppet, till exempel små restauranger, hantverkare och taxiförare.

Maykel, som kör en stor amerikansk cadillac-cabriolé, berättar att han har förlorat de flesta av sina kunder sedan fartygen slutade komma. Han bor med sin fru, sina döttrar och sin mor och det är tydligt i slutet på månaden att pengarna inte räcker till.

Situationen ser likadan ut över hela den kubanska huvudstaden. Restauranger, fik, butiker, till och med gator och torg som tidigare var fulla med turister står nu halvtomma.

Maricela Rodriguez, som försörjer sig på att hyra ut fyra sovrum i sin bostad i centrala Havanna, berättar att alla påverkas av att färjorna slutat komma – alla från grönsaksförsäljaren till frisören.

– Vad har frisören med kryssningsbåtarna att göra, undrar du nog. Ja, istället för att fixa håret en gång i veckan så får jag göra det en gång i månaden, när jag inte längre har 20 extra dollar att röra mig med, säger Maricela Rodriguez.

Kryssningsfartygen som blev tillåtna under Barack Obamas presidenttid var det vanligaste sättet för amerikanska turister att ta sig till Kuba. Förra året ska över 800 000 amerikanska turister ha besökt ön den vägen.

Trumps åtgärder är inte uppskattade av de kubaner som arbetar inom turistnäringen. Men de har också gjort att en äldre falang i närheten av president Miguel Díaz-Canel börjat få mer makt, berättar en journalist som vill förbli anonym.

Personer inom landets ledning som ogillade att relationerna med USA hade tinat upp och vill tillbaka till hårdare kommunisttider, säger att de hade rätt när de tidigare sa att amerikanerna inte gick att lita på.