Regler håller nere vindkraftverks produktion

1:38 min

Svenska vindkraftverk producerar inte så mycket el som de skulle kunna göra. Anledningen är att ett förlegat regelverk gör att flera små vindkraftsproducenter håller nere sin produktion.

Nils-Erik Bondesson är vindkraftproducent i Ramdala.

– Vi fick ingen lönsamhet utan det var ren förlust att producera helt enkelt, säger han.

För Nils-Erik Bondesson blir det billigare att producera mindre el än vad hans vindkraftverk är byggt för. Om han producerar med full kapacitet blir nämligen nätavgiften 19 000 kronor i månaden.

Men om han att producerar 20 procent mindre, blir den bara 152 kronor i månaden. Anledningen är ett förlegat regelverk.

Tommy Johansson är avdelningschef på Energimarknadsinspektionen.

– Avsikten med den här regeln är ju att underlätta för små producenter. Sen var det ju inte en konsekvens som man såg framför sig när man införde den här bestämmelsen; att elproducenter skulle sänka sin produktionskapacitet för att slippa nättariffen, säger han.

Idag är det ungefär 700 mindre vindkraftverk runt om i landet som förlorar på att producera vindkraft med full kapacitet på grund av reglerna.

Och att producenter ställer om till en lägre effekt gör att en procent av vindkraftproduktionen försvinner. Samtidigt som producenterna själva förlorar mellan 60 och 90 miljoner kronor per år, säger Carl-Arne Pedersen, vice ordförande på Svensk Vindkraftförening

– Så det är inte lönsamt för någon part. Inte för nätägarna inte för producenten.