Ska segla över Atlanten.

Greta Thunberg seglar snart till FN-mötet

2:41 min

I dag sa den 16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg hej då till Sverige för ett tag. Om två veckor ska hon segla över Atlanten för att delta i två FN-möten om klimatet.

På mindre än ett år har Greta Thunberg blivit världskändis, något som hon aldrig hade kunnat föreställa sig när hon började klimatstrejka utanför riksdagen förra året.

– Nej, absolut inte. Jag tänkte bara vid den stunden att jag gör så mycket jag kan. Jag provar det här och om det fungerar så gör det det. Och sedan så blev det väldigt stort, det bara exploderade, säger Greta Thunberg.

Är du nöjd då?

– Jag vet inte, säger Greta Thunberg och fortsätter:

– Den här rörelsen har uppnått väldigt mycket vi har varit miljontals ungdomar som har skolstrejkat för klimatet. Vi har fått makthavare att lova att de ska göra saker. Men samtidigt så har de globala utsläppen inte minskat, säger Greta Thunberg.

Intresset för 16-åringen Greta Thunberg var i dag stort på Myntorget vid riksdagen i Stockholm. Ett tiotal mediebolag och en hel del privatpersoner trängdes runt henne för att ta bilder och göra intervjuer.

Det var den 50:e fredagen i rad som Greta Thunberg klimatstrejkade och det är var sista gången i Sverige för ett tag. Istället för att börja gymnasiet till hösten har Greta Thunberg bestämt sig för att ta ett sabbatsår för att kunna satsa på klimatkampen på heltid. Om två veckor ska hon segla över Atlanten.

– Sjösjuk kommer man ju bli, särskilt under de 48 första timmarna. Men sedan säger de att det brukar avta. Jag kan åka de värsta karusellerna på tivolin så jag tror inte att jag blir så väldigt åksjuk, säger Greta Thunberg.

Väl framme i USA ska Greta Thunberg delta i två FN-möten om klimatet. Först i New York och sedan i december i Chile. Hon har redan bestämt sig för att hon ska lyfta koldioxidbudgeten och vad som krävs för att världen ska hålla sig under 1,5 graders uppvärmning.

Men att lösa klimatkrisen är inte bara upp till politiker, tycker Greta Thunberg.

– Vi måste ju ha båda, man kan inte ha systemförändring utan att ha individuell förändring. Att till exempel sluta flyga - det kanske inte globalt sett gör så jättemycket. Men det finns studier som visar att det påverkar människor runt omkring en. Att sluta flyga är ett sätt att pusha för en politisk rörelse och att folk går samman och sätter press på makthavare så att de måste göra någonting, säger Greta Thunberg.