INF

USA lämnar nedrustningsavtal

1:50 min

Idag lämnar USA formellt det över 30 år gamla nedrustningsavtalet med Ryssland - INF.

USA:s utrikesminister lägger skulden på Ryssland:

– USA kommer inte fortsätta delta i ett avtal när andra bryter mot det, säger utrikesminister Mike Pompeo idag, och tillägger att Ryssland är helt och hållet ansvariga.

Den 2 februari i år gav utrikesminister Pompeo Ryssland sex månader att börja följa överenskommelsen, något han idag alltså, när tidsfristen gått ut, säger inte har hänt.

INF-avtalet undertecknades under kalla kriget mellan presidenterna Reagan och Gorbatjov och går ut på att alla medeldistansrobotar mellan 500 och 5 5000 kilometer ska avskaffas.

USA har i flera år anklagat Ryssland för att bryta mot avtalet genom att utveckla en ny robot som de menar når 1500 kilometer, något som Ryssland tillbakavisar och i ett uttalande idag kallar för en "propagandakampanj". Det ryska utrikesdepartementet säger också att ett allvarligt misstag nu har begåtts i Washington.

Enligt Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg står försvarsalliansen bakom USA:s beslut, men försäkrar att NATO inte vill ha en ny kapprustning och inte har någon avsikt att stationera ut nya landbaserade kärnvapenrobotar.

Tidningen New York Times skriver idag att USA, nu när avtalet är över, planerar att börja testa nya robotar redan den här sommaren, men att det inte är Ryssland man förbereder sig för att tackla, utan Kina vars robotarsenal man ser som ett allt större hot.