Ryssland

Över 800 gripna under protester i Moskva

2:16 min

Över 800 personer har gripits i Moskva i dag efter dagens protester, uppger Reuters.

– Jag räknar inte med att komma hem när jag går ut och protesterar, säger Alexandra, en av demonstranterna.

– Inte jag heller, fyller Alexandras vän Dmitrij i.

– Jag har med mig tandborste, tvål och handduk, säger han.

Han har med sig det i fall han skulle arresteras och behöva tillbringa natten i förvar. Även dagens demonstration i Moskva, liksom förra veckans, hölls utan tillstånd.

För att undvika att gripas kallade demonstranterna protestmarschen för “en promenad runt Moskva” och få skyltade med plakat eller ropade ut slagord.

Alexandra hade trots allt med sig ett plakat, hon visar det i smyg. Det står "Ryssland är fritt på plakatet", överstruket med ett rött streck.

– Det är inte fritt, vi får inte välja vilka som ska styra vår stad, säger hon.

I en månad har Moskvabor protesterat mot att ett femtiotal oberoende politiker stoppats från att kandidera till lokalvalet här i september.

Valkommissionen menar att politikerna inte uppfyller kraven för att få ställa upp. Politikerna å sin sida menar att det inte stämmer, att makten bara försöker hitta sätt att hindra dem från att få inflytande över politiken.

Hittills har det varit svårt att få tillstånd att demonstrera men flera av de uteslutna politikerna har ändå uppmanat folk att gå ut på gatorna. För det har flera av dem dömts till tio dagars fängelse.

I dag greps ytterligare en av dem, Ljubov Sobol. Hon står nära oppositionspolitikern Alexej Navalnyj, som nu avtjänar ett 30-dagars fängelsestraff för att ha manat till förra veckans protester.

Alexandra och Dmitri säger att de är rädda för att demonstrera inte minst efter förra veckan då över 1 300 greps. Men de tycker trots allt att det är värt.

– Det är läskigare att sitta hemma och se på och inte göra något, säger Alexandra.