MASSKJUTNING I TEXAS

Vittnet om skjutningen: Jag skakar fortfarande

1:34 min

Minst 20 människor sköts i går ihjäl, och minst 25 skottskadades, när en man började skjuta i ett köpcentrum i gränsstaden El Paso i den amerikanska delstaten Texas. En 21-årig man utreds nu för mord, hatbrott och inhemsk terrorism.

En av tusentals helgshoppare i köpcentrat var Kianna Long, som kom undan kulorna med blotta förskräckelsen.

Kianna Long stod och letade i frysdisken på Walmart när hon hörde det som hon – som så många andra – först trodde var smällare eller fyrverkerier.

Men det tog bara några sekunder innan Kianna förstod att ljudet faktiskt kom från ett vapen, berättar hon för den lokala kanalen K.I.S.S.

Kianna sprang i väg och lyckades gömma sig i en container medan skottlossningen fortsatte. Andra tog skydd under butiksdiskar och i provrum. I klippet hörs ljud från en mobilfilm som visar en kvinna som ligger raklång och blickstilla på golvet tillsammans med flera andra.

Kianna Long och kvinnan på golvet klarade sig, medan minst tjugo människor – mellan 2 och 82 år – sköts ihjäl på fläcken.

Minst 25 är skadade, några av dom livshotande, i det som nu är den åttonde värsta masskjutningen i USA.

Den gripne 21-årige gärningsmannen gick målmedvetet tillväga enligt de vittnen som flydde för sina liv, ledda av köpcentrets anställda, som bara helt nyligen hade utbildats i vad de ska göra om någon började skjuta i deras butiker.

Personalen hade hjälp av flera kunder, bland annat av militären Glendon Oakley, som var ledig, men lagligt beväpnad, och som till tevekanalen CNN säger att det enda han tänkte på var att med draget vapen skydda, och rädda, så många barn som möjligt.

21-åringen överlämnade sig till polisen utan motstånd, och det lutar starkt åt att hans massmördande varit noga planerat.

Mannen ska ha skrivit hatfyllda och rasistiska texter på sociala medier, och krävt stopp för invandringen från Latinamerika till USA, och i natt växte mordutredningen till att omfatta såväl misstanke om hatbrott som om inhemsk terrorism.

Det uppmärksammas särskilt att han körde bil i nästan tio timmar från sin hemstad, för att nå just den multi-etniska gränsstaden El Paso, för att döda människor just där.

Minst tre av de dödade, och minst sex av de skadade, är mexikanska medborgare, det meddelade Mexikos regering under natten.

Kianna Long och tusentals andra El Paso-bor lever i dag, men de är alla är chockade och försöker förstå vad dom varit med om.

– Jag skakar fortfarande, säger Kianna Long i El Paso, Texas.