SKJUTNINGAR I USA

Expert:"Stora spänningar i USA"

1:25 min

Efter gårdagens masskjutning i El Paso i Texas, kommer uppgifter om att den 21-årige gärningsmannen ska ha laddat upp en rasistiskt manifest på internet strax innan han började skjuta.

Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, menar att stora demografiska förändringar i USA leder till ökade spänningar, där hatbrott kan vara en konsekvens.

– USA genomgår för närvarande en stor demografisk revolution, där minoritetsgrupper snabbt växer i storlek. Det skapar spänningar i det amerikanska samhället, säger Blanck till Ekot.

Strax före dådet ska gärningsmannen ha postat ett rasistiskt manifest på internet, rapporterar amerikanska medier. Han ska specifikt ha uttryckt sig rasistiskt om personer från Latinamerika.

Nästan 40 procent av befolkningen i Texas är latinamerikansk, att jämföra med ungefär 17 procent i hela USA.

Dag Blanck säger att just den latinamerikanska befolkningen är den snabbast växande i USA – och att det leder till stora motsättningar, framförallt i en stat som Texas.

– Så blir det. Och en del som tillhör majoritetsgruppen känner sig oroade av detta, säger han.

Efter masskjutningen var politikern Beto O'Rourke snabb att fördöma attacken – och att ge president Donald Trump, som han anklagar för att elda på rasism, del av skulden.

O'Rourke, som kandiderar för att bli demokraternas presidentvalskandidat, kommer själv från El Paso och representerade fram till i januari i år stadens distrikt i representanthuset i den amerikanska kongressen.

Dag Blanck tror att händelser som gårdagens masskjutning leder till ett än mer polariserat debattklimat i USA.

– Jag tror att de väljare som stödjer president Trump kommer fortsätta att göra det, och att de som motståndare till presidenten kommer säkert att förstärkas i sin inställning till honom. Det finns väldigt lite middle ground kvar i USA i dag.